Logo Logo

Een kijkje achter de schermen bij het verduurzamen van gasproductieplatformen

  Terug naar overzicht
22 juli 2024

Element NL-lid NAM gaf onlangs met twee video’s een kijkje achter de schermen bij de activiteiten van de Seafox 4. Dit werkeiland of werkschip is al ruim 50 jaar één van de pioniers van de offshore-industrie, waarmee productieplatformen op de Noordzee bijvoorbeeld worden geëlektrificeerd, versimpeld, vervangen of ontmanteld. Deze langdurige samenwerking houdt offshore platforms zo effectief mogelijk terwijl er ook aan verduurzaming wordt gewerkt. 

Vorige week werd bekend dat NAM haar offshore activiteiten verkocht heeft aan Tenaz Energy. Naast de onshore activiteiten, blijft ook de gaswinning onder Waddenzee en op Ameland, via het offshore platform Ameland West Gat (AWG), nog wel bij NAM. Dit platform draait volledig op groene stroom en deze elektrificatie werd in 2023 uitgevoerd met behulp van de Seafox 4. NAM interviewde enkele belangrijke medewerkers die de samenwerking met Seafox mogelijk maakt, en maakte tevens enkele mooie beelden.

Over de Seafox 4 
Seafox is een wereldwijd opererend offshore jack-up bedrijf dat diensten verleent ter ondersteuning van de olie- en gasindustrie en de hernieuwbare industrie. Ze bezitten en beheren exclusief twaalf zelfheffende jack-up units. De Seafox Groep bezit en exploiteert vijf jack-ups (Seafox 1, 2, 4, 5 en 7), en heeft meer dan 100 mensen in dienst en nog eens 300 via voorkeursbemanningsagenten.

De Seafox 4 in actie bij het AWG-platform van NAM

De Seafox 4 is een zesbenige, zelfheffende jack-up unit voor accommodatie, constructie, onderhoud en putdiensten. Het is 69 tot 97 meter lang en 53 meter breed, en heeft een dekruimte van 1000 vierkante meter. De unit is ontworpen om het hele jaar door te opereren in waterdieptes tot 46 meter met zijn 84 meter lange poten. In 2015 werd de Seafox 4 opgewaardeerd. Het heeft nu een kraan van 300 ton met een radius van 26 meter.

De unit biedt permanente accommodatie voor 153 personen aan boord (POB). Het leven aan boord is aangenaam en plezierig dankzij faciliteiten zoals de kombuis, eetzaal, opslagruimtes, recreatieruimtes, fitnessruimte, kleedkamer, ziekenhuisfaciliteiten, conferentieruimte en kantoren.

Deel 1 van de Seafox vlogs van NAM. Klik op de afbeelding voor de video.

 

Elektrificatie van NAM-productieplatform bij Ameland 
De elektrificatie van het NAM-platform AWG-1 bij Ameland, waar de Seafox 4 een cruciale rol in speelde, markeert een mijlpaal in de transitie naar duurzame energie. Dit platform, gelegen op drie kilometer van de noordkust van Ameland, begon in 1986 met de productie en behandeling van aardgas en de vergunning loopt tot 2035.

Het platform produceert dagelijks ongeveer 1 miljoen m³ gas, wat een aanzienlijke hoeveelheid energie vereist om het gas onder de juiste druk via de Noordgastransportpijpleiding (NGT) naar Uithuizen in Groningen te transporteren. Voorheen werd dagelijks 100.000 m³ aardgas gebruikt om deze energie op te wekken, wat neerkwam op 10 procent van de totale productie. Dit gasverbruik en de bijbehorende uitstoot van CO₂ en NOX behoren nu tot het verleden.

Het ambitieuze project om AWG-1 te elektrificeren begon in 2018, toen NAM besloot om zowel de uitstoot van stikstof als CO₂ aan te pakken door de compressor, die verantwoordelijk is voor het transport van gas naar het vasteland, te vernieuwen en het platform volledig te elektrificeren. Elektrificatie van offshore platforms is ongebruikelijk, omdat er op zee geen gemakkelijke toegang is tot elektriciteitsnetwerken.

Voor AWG-1 werd door Boskalis een speciale 4,5 kilometer lange elektriciteitskabel aangelegd van het eiland naar het platform, evenals een nieuwe, sterkere stroomkabel van het vasteland naar het eiland om de capaciteit te garanderen die nodig was voor het project. Zie ook deze video over de aanleg van deze kabel.

Cable Laying Vessel Spirit van Boskalis op weg naar AWG

De samenwerking tussen NAM, de gemeente Ameland en andere betrokken partijen was essentieel om dit complexe project te realiseren, des temeer vanwege uitdagingen zoals de COVID-19-pandemie. De Seafox 4 bood tijdens deze periode onderdak aan de werknemers die aan de ombouw werkten, ondanks de beperkingen van het aantal mensen dat tegelijkertijd aan boord kon zijn door de coronamaatregelen. Dankzij deze inspanningen is de gasproductie op het platform nu stabieler, betrouwbaarder en hoger dan voorheen, aangedreven door groene stroom van de Amelander Energie Coöperatie.


Werken nu en in de toekomst aan de energietransitie 

AWG wordt voorzien van gas door twee locatie: AME-1 en AME-2. De eerste, ook wel Ameland Oost 1 genoemd) is een landlocatie op het oostelijke deel van het eiland Ameland. Het gas wordt geproduceerd uit de Upper Slochteren formatie in was al in de jaren ’60 ontdekt. AME-1 telde ooit eens 7 gas producerende putten, maar hiervan zijn er al enkele ingesloten of afgeplugd.

AME-2 is een onbemande installatie (NUI), welke staat op een vierpotige jacket, enkele honderden meters uit de kust van Ameland. Het geproduceerde gas van beide bronnen gaat via een leiding naar het moederplatform AWG, waar het tezamen met het gas van AWG zelf verder behandeld wordt om middels de NGT-leiding richting Uithuizen te gaan. 

Deel 2 van de Seafox vlogs van NAM. Klik op de afbeelding voor de video.

De samenwerking tussen NAM en Seafox blijft nog zeker enkele jaren in stand. Zo wordt er gewerkt aan platforms of installaties onbemand en dus op afstand aangestuurd te maken, het pluggen en abandonment van putten en de ontmanteling van offshore platforms die niet meer gebruikt worden. 
Zo staat er tijdens de energietransitie in de offshore sector nog veel werk voor de boeg en zijn er vele handen nodig om de ambities te realiseren. De twee video gaat dan ook uitgebreider in op de mogelijkheden die er zijn om offshore aan het werk te gaan.

De Seafox 4 aan het werk bij platform K14 van NAM

 

  • © 2024 Element NL