Logo Logo

‘Snel samen met minister om tafel over opschalen aardgasproductie’

  Terug naar overzicht
13 september 2024

DEN HAAG - In het regeerprogramma van het nieuwe kabinet kondigt minister Hermans (Klimaat & Groene Groei) aan dat zij samen met de Nederlandse aardgassector een sectorakkoord wil sluiten. “Dit is een prima initiatief om gezamenlijke afspraken te maken over de Nederlandse aardgasproductie voor de komende jaren. Een sectorakkoord is goed, omdat hier bindende afspraken en plannen in vastgelegd kunnen worden", steIt voorzitter van Element NL Gerda Verburg. “De minister is realistisch; aardgas is de komende jaren hard nodig als transitiebrandstof.”

“Onze sector heeft de afgelopen tijd haar huiswerk gedaan en is dus klaar om de nodige stappen te zetten. We gaan graag snel aan tafel met de minister, om met het ministerie voortvarend inhoud te geven aan een akkoord. Zo lang er aardgas nodig is, kunnen we het beste gebruikmaken van betaalbaar, betrouwbaar en schoner aardgas van eigen bodem”, aldus Verburg.  

‘Gas importeren is geld exporteren’

Het produceren van meer Nederlands aardgas is nodig voor het bevorderen van de energietransitie. Nederlands aardgas wordt met 30 tot 50 procent minder CO2-uitstoot geproduceerd dan het veel vervuilender LNG.  
De totale Nederlandse potentie van 200 miljard kubieke meter aardgas extra, betekent 40 tot 60 megaton minder CO2-uitstoot in vergelijking met geïmporteerd LNG. Dat is ongeveer net zoveel als de uitstoot van de hele Nederlandse industrie in 2023. Daarbij is geld wat je aan import van LNG uitgeeft weg, terwijl Nederlandse aardgasopbrengsten voor 70 procent naar de overheid gaan. “Er ligt een enorm potentieel voor extra overheidsinkomsten. Gas importeren is dus geld exporteren”, vindt Verburg.  

Afname aardgasproductie in Nederland

De afgelopen 15 jaar is de gasproductie in Nederland drastisch afgenomen, ondanks de inzet van het vorige kabinet om de gasproductie te versnellen. Dat bleek onlangs uit het jaarverslag Delfstoffen & Aardwarmte van TNO. 
“Met de plannen van minister Hermans en de inzet van de aardgassector kunnen we dat samen omkeren en de energietransitie een duwtje in de rug geven”, daarvan is Verburg overtuigd.

Belang Nederlandse aardgassector voor mondiale klimaatdoelstellingen  

De voordelen van Nederlands aardgas zijn duidelijk. Het draagt bij aan leveringszekerheid van energie na het sluiten van het Groningenveld. Daarbij heeft het een positief effect op de mondiale klimaatdoelen. Het behoud van deze sector in Nederland is daarnaast belangrijk om CO2-opslag te realiseren, waardoor de industrie kan verduurzamen en infrastructuur te hergebruiken voor bijvoorbeeld waterstoftransport- en opslag. Deze feiten werden ook al aangestipt in communicatie van minister Hermans met de Tweede Kamer. 

  • © 2024 Element NL