Logo Logo

Element NL met studenten naar NAM Den Helder en netwerkborrel Sail Den Helder [video]

  Terug naar overzicht
6 juli 2023

Een groep enthousiaste studenten staat naast de bus bij het station Den Helder Zuid. Het is nog wachten op de laatste deelnemers en dan vertrekt de bus naar de gasbehandelingsinstallatie van de NAM en later naar het tall ship Atyla bij Sail Den Helder. Element NL verzorgde vrijdag 30 juni voor 25 studenten en evenzoveel mensen van de eigen leden een netwerkevent tijdens Sail Den Helder.

 

Studenten krijgen uitleg over het project H2Gateway
Studenten krijgen uitleg over het waterstofproject H2Gateway

 

De studenten starten de dag met een excursie naar de gasbehandelingsinstallatie van de NAM op industrieterrein Oostoever, net boven de Balgzandpolder, dat ook als vogeluitkijkgebied functioneert. Daarna volgt een netwerkborrel aan boord van een van de zeilschepen die aangemeerd zijn in het teken van Sail Den Helder.

Ook in de ochtend weten de eerste bezoekers Den Helder al te vinden, zo merken we aan de file op de route richting de NAM, toevallig dezelfde weg die naar de Sail parking leidt. Eenmaal aangekomen op het NAM-terrein stapt Peter van der Pol in. Hij is de manager van de gasbehandelingsinstallatie. Zijn collega Paul van Gent komt met hem mee en heeft de busmicrofoon al snel gevonden. De poorten openen en we rijden met bus en al de plant op.

"Eigenlijk hebben we hier drie fabrieken op één terrein staan", begint Paul. Dat klopt, want op één terrein komen maar liefst drie offshore pijplijnen binnen: de WGT (West Gas Transportleiding), de LoCal en de NOGAT-lijn. “Deze leidingen variëren in druk van 6 tot 80+ bar”, weet Paul te vertellen. De studenten hangen aan zijn lippen en stellen de ene na de andere technische vraag over compressoren, leidingdruk en plungeleidingen.

Dat NAM niet alleen bezig is met aardgaswinning en -behandeling om te voorzien in de huidige energiebehoefte, bewijzen Marten Boerma en Simeon Molenaar tijdens de presentatie over H2Gateway. Dit ambitieuze waterstofproject heeft als doel een manier te bedenken waardoor de gasbehandelingsinstallatie omgevormd kan worden naar een waterstofverwerker. “Het gaat hier om blauwe waterstof, die we als transitiebrandstof kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld de industrie”, legt Marten uit aan de studenten. “Van het aardgas maken we dan waterstof, waarna de CO2 die dit bij dit proces vrijkomt, afgevangen wordt en via onze leidingen weer teruggestuurd kan worden naar de offshore platformen. Daar kan het dan opgeslagen worden in de ondergrond.”

De inhoud maakt dorstig: precies waarom we na de presentatie koers zetten naar het evenemententerrein van Sail Den Helder. Daar ligt tall ship Atyla klaar voor de netwerkborrel, waar mensen uit de sector en studenten kunnen netwerken. Via een loopbrug gaat iedereen aan boord. Het eerdere bezoek aan de NAM leidt tot interessante gesprekken over de toekomstige energiemix en de rol van de aardgassector daarin. Maar ook over de rol die Nederlands aardgas vandaag de dag nog inneemt. Daarnaast is het voor zowel studenten als de aardgassector een mooie kans om elkaar te leren kennen.

De nieuwe lichting van jonge professionals lijkt in ieder geval klaar om toekomstige uitdagingen op te pakken en de energietransitie verder te brengen door slimme oplossingen, zoals het hergebruiken van bestaande infrastructuur en het overschakelen naar waterstof en CCS. Thema’s waarop de aardgassector inzet, ook wanneer het gaat om het werven van nieuwe talenten.

  • © 2024 Element NL